Την ανάγκη θέσπισης κατάλληλης νομοθεσίας για τις εκποιήσεις τόνισαν οι CEO της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα το ΕΒΕΛ, στο συνεδριακό κέντρο με θέμα: «Banking in Cyprus: Challenges & Opportunities».

Οι τρείς CEO, αναφέρθηκαν επίσης στη μεγάλη πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Επεσήμαναν ακόμη ότι η καλή πορεία των δημοσιονομικών δεν θα πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό.

Hourican: Εμπέδωση κουλτούρας για δάνεια

Πρέπει να εμπεδωθεί η κουλτούρα για αποπληρωμή των υποχρεώσεων μας, τόνισε στην εκδήλωση ο CEO της Τράπεζας Κύπρου John Hourican.

Υπέδειξε ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο πρέπει να γίνει πιο δυναμικός.

Εξέφρασε την άποψη ότι στην Κύπρο ποτέ δεν εξετάστηκε η δυνατότητα αποπληρωμής γι’ αυτό, σημείωσε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται στο 50%.

Ο κ. Hourican επεσήμανε ότι η αδυναμία αποπληρωμής των δανειοληπτών επηρεάζει τα χρήματα των καταθετών.

Αναφέρθηκε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά €1 δισ. που επιτεύχθηκε μετά τις επιπτώσεις του bail-in, στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την τράπεζα.

Σημείωσε ότι το ΑΕΠ στην Κύπρο είναι πολύ ψηλό επισημαίνοντας ότι ξοδεύουμε περισσότερα απ’ ότι λαμβάνουμε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για περισσότερη δράση για να μπορέσει η Κύπρος να ανακάμψει.
Η τράπεζα, είπε, θέλει να δανείζει καθώς υπάρχει επαρκής ρευστότητα. Ο ELA αποπληρώνεται ταχύτερα απ’ ότι αναμενόταν, τονίζοντας ότι δεν ανησυχεί για τις εκροές ρωσικών καταθέσεων.

Bert Pijls: Σταθεροποίηση NPLs

Σταθεροποιούνται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέφερε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Bert Pijls.

Ο κ. Pijls σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στον τραπεζικό τομέα.

«Οι τράπεζες», τόνισε, «έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και έχουν αφαιρεθεί οι εγχώριοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων».

Είπε ακόμη ότι έχουν σταθεροποιηθεί οι καταθέσεις και οι τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια τους δίνοντας ανάσα στους δανειολήπτες.

Πρόσθεσε ότι το επίπεδο των NPls το τέταρτο τρίμηνο έχει σταθεροποιηθεί για την Ελληνική Τράπεζα.

Ο CEO της HB αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάλληλης νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, σημειώνοντας ότι η απουσία κατάλληλης νομοθεσίας για τις εκποιήσεις επηρεάζει τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά και την πραγματική οικονομία.

Το οικονομικό κλίμα, είπε, έχει σταθεροποιηθεί.

Τόνισε ακόμη ότι αρνητικά επηρεάζει η ανυπαρξία νομικού πλαισίου για τη μεταφορά και πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Παρατήρησε πως συνεχίζεται η αύξηση των καταθέσεων της τράπεζας τονίζοντας ότι στόχος είναι η τοποθέτηση των πελατών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των διαδικασιών αναδιαρθρώσεων σημειώνοντας ότι η καλή πορεία των δημοσιονομικών δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό.

Για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ανέφερε ότι η ανάκαμψη είναι ταχύτερη απ’ ότι υπολογιζόταν.

Σε ότι αφορά τους κινδύνους για την οικονομία ο κ. Pijls είπε ότι είναι η μη προώθηση του νόμου για τις εκποιήσεις, ο αποπληθωρισμός, η περαιτέρω συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Μ. Κληρίδης: Άλλαξε το λειτουργικό περιβάλλον

Το λειτουργικό περιβάλλον στην Κύπρο, άλλαξε επεσήμανε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριος Κληρίδης.

Υποστήριξε ότι στην Κύπρο άλλα θέλει η κυβέρνηση, άλλα η βουλή και άλλα η τρόικα.

Αναφέρθηκε στο νέο λειτουργικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στο τραπεζικό σύστημα τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί αγανακτισμένοι καταθέτες, κάτοχοι αξιογράφων, νέα νομοθεσία ενώ προστίθενται, είπε, και οι απαιτήσεις της τρόικας και της Κεντρικής Τράπεζας.

Σημείωσε ότι υπάρχει σημαντικό χρηματοδοτικό κενό στις τράπεζες με τα δάνεια να ξεπερνούν τις καταθέσεις.

Η εμπιστοσύνη των καταθετών, είπε, αυξάνεται αν και υπάρχει φόβος ακόμη να επενδύσουν στις τράπεζες.

Για τα NPLs, ο κ. Κληρίδης, είπε ότι συνεχίζουν να αυξάνονται αν και ο ρυθμός αύξησης μειώνεται.

Σημείωσε ότι ο υπερδανεισμός του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των NPLs.

Αναφέρθηκε στην απροθυμία των δανειζομένων για νέα δάνεια αλλά και τη διστακτικότητα τραπεζών για παραχώρηση νέων δανείων.

Προκλήσεις των ΣΠΙ, είπε, είναι οι έλεγχοι από το κράτος και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων, η δύσκολη διοικητική δομή αλλά και η αδυναμία για αύξηση κεφαλαίου λόγω της δυνατότητας των μετόχων για επαναγορά μετοχών.

Θέλοντας να καταδείξει το όφελος που επέφεραν για το συνεργατικό κίνημα οι συγχωνεύσεις ο κ. Κληρίδης, παρομοίασε την εξέλιξη ως να έχει γίνει ένωση του ΑΠΟΕΛ Με την Ομόνοια.

«Σήμερα», είπε, «έχουμε κερδίσει πολλά από την εν λόγω συγχώνευση».