Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου έχει ζητήσει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του αρμόδιου Υπουργού,  ώστε να μην καταστραφεί το ρυμουλκό «Οθέλλος», αλλά να αξιοποιηθεί για ιστορικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος της ιστορίας της Κύπρου και ιδιαίτερα της λιμενικής και ναυτιλιακής βιομηχανίας της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Όπως είναι γνωστό το ρυμουλκό «Οθέλλος» αποκτήθηκε το 1966 από βρετανικό ναυπηγείο και πήρε το όνομα του από την ομώνυμη πύλη του Οθέλλου στα τείχη της πύλης της Αμμοχώστου.  Ηταν ένα από τα τρία ρυμουλκά που εξυπηρετούσαν το βασικό – μέχρι το 1974 λιμάνι της Κύπρου, αυτό της Αμμοχώστου.

Το σκάφος διασώθηκε το 1974 με πρωτοβουλία του καπετάνιου Ανδρέα Κυριάκου και άλλων μελών του πληρώματος του, εν μέσω πυρών από τα τουρκικά πολεμικά πλοία και την τουρκική αεροπορία.

Μετά από πολλές περιπέτειες κατέπλευσε στο λιμάνι της Λάρνακας στα μέσα Σεπτεμβρίου του 1974 όπου για τα επόμενα 19 χρόνια αποτέλεσε το κύριο ρυμουλκό του λιμανιού.

Το Επιμελητήριο κατέθεσε απόψεις ως προς τον χώρο που μπορεί να τοποθετηθεί το σκάφος, κατά τρόπο που θα αποδίδεται η ιστορική του αξία και ο δεσμός του με την Αμμόχωστο.

Ο τελικός χώρος τοποθέτησης του, εφόσον φυσικά υπάρξει θετική ανταπόκριση εκ μέρους της Κυβέρνησης, θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταφορών, τον Δήμο Αμμοχώστου και άλλους φορείς της πόλης μας.

Το ΕΒΕ Αμμοχώστου αναμένει τη θετική ανταπόκριση εκ μέρους της Κυβέρνησης.