Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γύρω από την πρόταση νόμου που κατάθεσαν ΔΗΣΥ και Συμμαχία Πολιτών, για τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιόγραφων.

Το ΕΒΕΑ θεωρεί ότι το κράτος και η Βουλή καλώς μελετούν μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας για όσους έχουν πληγεί από το κούρεμα των καταθέσεων το 2013.  Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και πολλοί εκτοπισμένοι καταθέτες και κάτοχοι αξιόγραφων, οι οποίοι θυματοποιούνται για δεύτερη φορά.

Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να επισημάνουμε και να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για την παράλειψη των εκάστοτε κυβερνήσεων να υιοθετήσουν μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των εκτοπισμένων που για 43 χρόνια στερούνται τα σπίτια και τα εισοδήματα από τις περιουσίες τους.

Θα πρέπει επιτέλους το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να υιοθετήσει  μέτρα για την πραγματική Ισότιμη Κατανομή των Βαρών της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνεται η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για σκοπούς αποζημίωσης και ενίσχυσης των εκτοπισμένων ιδιοκτητών για την απώλεια χρήσης επί των περιουσιών τους,  με την κατάθεση του τίτλου ιδιοκτησίας κατεχόμενης περιουσίας.

Το ταμείο αυτό θα βοηθήσει επίσης οικονομικά τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών που έχουν άμεση ανάγκη ώστε να μην αναγκάζονται να προσφύγουν στην επιτροπή περιουσιών των κατεχομένων και να ξεπουλούν τις περιουσίες τους έναντι πινακίου φακής.