01.12.2014 Πρόεδρος Ελληνικής Τράπεζας

Αντιπροσωπεία του ΕΒΕΑ αποτελούμενη από τους Γ. Μαυρουδή (Πρόεδρο), Κ. Σοφοκλέους (Αντ/δρο), Αντρη Επιφανίου (Σύμβουλο) και Ιάκ. Χατζηβαρνάβα (Δ/ντή), συναντήθηκε την 1/12/2014 με την Πρόεδρο της Ελληνικής Τράπεζας κα Ειρένα Γεωργιάδου, με την οποία συζήτησαν τα προβλήματα της οικονομίας, των τραπεζών και των ΜΜΕ επιχειρήσεων.

Εκ μέρους του ΕΒΕΑ τονίστηκε ή ανάγκη δραστικής μείωσης των δανειστικών επιτοκίων και η παροχή τραπεζικών διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της αναδιάρθρωσης και επιμήκυνσης δανείων και το νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας κα Ειρένα Γεωργιάδου επεσήμανε ότι η Τράπεζα διαθέτει την αναγκαία ρευστότητα και είναι έτοιμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά πρέπει πρώτα να ψηφιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για να γνωρίζουν οι τράπεζες προς τα πού πάνε και τι πρέπει να κάνουν.

Η κα Γεωργιάδου συμφώνησε επίσης ότι πρέπει να μειωθούν τόσο τα καταθετικά όσο και τα δανειστικά επιτόκια, όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται έγκριση και σαφείς οδηγίες από την Κεντρική Τράπεζα, και η εφαρμογή τους από όλο το τραπεζικό σύστημα για προστασία του υγιούς ανταγωνισμού .

Όσον αφορά τη διοχέτευση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το πρώτο σχέδιο δανειοδότησης και θα γίνει ενημέρωση του κοινού και παρουσιάσεις μέσω του ΚΕΒΕ και τον Τοπικών ΕΒΕ προς τον επιχειρηματικό κόσμο.

Με την Πρόεδρο της Ελληνικής Τράπεζας και τους συνεργάτες της, Δώρο Ηλιοδώρου και Γιάννη Τελώνη, συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την προσέλευση ξένων επενδύσεων, τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και ζητήματα που αφορούν τις εκποιήσεις και το φορολογικό πλαίσιο αφερεγγυότητας.