01.12.2014 Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Ζητήματα που έχουν σχέση με τη συντήρηση εκκλησιαστικών μνημείων, το περιουσιακό καθώς και οι πρωτοβουλίες της εκκλησίας στον οικονομικό τομέα, συζητήθηκαν στα πλαίσια φιλοφρονητικής επίσκεψης του ΕΒΕΑ στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε το ΕΒΕΑ για την πρόοδο των εργασιών αναστήλωσης της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, καθώς και τις ενέργειες του για τη συντήρηση του ιστορικού μνημείου του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου.

Ανταλλάγησαν επίσης απόψεις για τις ενέργειες που γίνονται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Αναφορικά με το περιουσιακό συμφωνήθηκε όπως γίνει εισήγηση στην Κυβέρνηση για τη δημιουργία ταμείου το οποίο θα βοηθά τους εκτοπισμένους που έχουν ανάγκη ώστε να σταματήσει το ξεπούλημα των κατεχόμενων περιουσιών στην Τουρκία, μέσω των προσφυγών στην Επιτροπή Περιουσιών στα κατεχόμενα.

Περαιτέρω, ανταλλάγησαν απόψεις για την οικονομική κρίση και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που προωθεί η εκκλησία στη Γεροσκήπου και στην Αγίας Νάπα με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γ. Μαυρουδής ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την εποικοδομητική συνάντηση και για τις ευχές τους προς το ΕΒΕΑ για ευόδωση των στόχων και επιδιώξεων του.

Το ΕΒΕΑ εκπροσώπησαν οι κύριοι Γ. Μαυρουδής, Γ. Μιχαηλίδης, Ιάκ. Χατζηβαρνάβας, Α. Επιφανίου, Στ. Καραμοντάνης και Α. Παπαθωμάς.

Παρευρέθηκε επίσης ο κ. Γ. Χαριλάου, Δ/ντής Ελεγκτικού Τμήματος της εκκλησίας της Κύπρου.