Η πρόταση της Τράπεζας Κύπρου για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων προμηνύει σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΤΥΚ, ενόψει της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης η οποία έληξε στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου.

Η Τράπεζα Κύπρου με επιστολή της προς την ηγεσία της ΕΤΥΚ και επικαλούμενη εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε με βάση στοιχεία παρακολούθησης πελατών, εισηγείται επέκταση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων μέχρι τις 15:30 ή και τις 16:00 για τέσσερις μέρες τη βδομάδα, εξαιρουμένης της Τετάρτης.

Η ΕΤΥΚ απάντησε αμέσως στην τράπεζα μέσω εγκυκλίου προς τα μέλη της υποδεικνύοντας και προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι είναι σε ισχύ συλλογική σύμβαση που καθορίζει το ωράριο εργασίας και κανένας δεν μπορεί μονομερώς να τη διαφοροποιήσει, ούτε και να εξασκεί πιέσεις στους εργαζόμενους.

«Η οποιαδήποτε διαφοροποίηση μπορεί να γίνει μόνο αν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης διαδικασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και δεδομένου ότι θα συμφωνηθεί όλο το πακέτο της σύμβασης και θα περάσει από γενικές συνελεύσεις του προσωπικού», επισημαίνεται στην εγκύκλιο.

Η Τράπεζα Κύπρου στην επιστολή της παραθέτοντας τα επιχειρήματα της σε ότι αφορά την επέκταση του ωραρίου, επισημαίνει ότι δεν θα καταστρατηγηθεί η συμφωνηθείσα και ισχύουσα πρόνοια της συλλογικής σύμβασης που προβλέπει 37 εργάσιμες ώρες τη βδομάδα.

Επιπρόσθετα η BOCY, σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου επικοινωνίας της τράπεζας Μιχάλη Περσιάνη στη StockWatch, υποστηρίζει ότι τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε ένα πιο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στον τραπεζικό τομέα, επιβάλλουν αλλαγές ως προς την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Η διεθνής τάση, προσθέτει, ειδικότερα στις μεγάλες τράπεζες, οδηγεί προς την κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πελατών της, κι αυτό, όπως λέει, προκύπτει και από εσωτερική έρευνα της τράπεζας.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόζονται με τις ανάγκες των πελατών τους και όχι το αντίθετο», παρατήρησε.

Σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας, την οποία δημοσιοποίησε χθες ο Φιλελεύθερος, οι ώρες που καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών είναι από τις 08:30 – 15:30.

Αποτυπώνεται επίσης το συμπέρασμα ότι τα καταστήματα έχουν μειωμένες εργασίες περίπου 12% τις πρωινές ώρες όταν οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να εξυπηρετηθούν το απόγευμα.
Σημειώνεται ότι ο όγκος συναλλαγών μεταξύ των ωρών 14:30 μέχρι 15:30 είναι τριπλάσιος όταν αυτές προσφέρονται από τον όγκο τη χρονική περίοδο 12:30 – 14:30, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την ανάγκη εξυπηρέτησης των πελατών μέχρι τις 15:30 ή 16:00.
Στην έρευνα καταδεικνύεται ότι οι συναλλαγές την Τετάρτη είναι οι πιο χαμηλές σε σύγκριση με άλλες εργάσιμές μέρες.
Εκπρόσωπος της ΕΤΥΚ, μιλώντας στη StockWatch, κατέστησε σαφές ότι το ωράριο εργασίας είναι από τους πιο βασικούς όρους εργασίας στη συλλογική σύμβαση.
Τέτοιοι όροι, τόνισε, δεν αλλάζουν με μία εσωτερική έρευνα της τράπεζας, ούτε με μία επιστολή.
Υπέδειξε ότι «θα ήταν πιο σοφό η Τράπεζα Κύπρου να προτείνει τη διενέργεια της έρευνας σε συνεργασία και με την ΕΤΥΚ».

StockWatch