Δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βουλής Ζαχαρία Ζαχαρίου, μετά το πέρας της χθεσινής συζήτησης του θέματος της αναγκαιότητας ρύθμισης με μακροχρόνιο ορίζοντα οφειλών εταιρειών ή αυτοεργοδοτουμένων προς το κράτος και κυρίως τις υπηρεσίες ΦΠΑ και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με στόχο την αποφυγή φυλάκισης ένεκα της οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι δεν έχουν μετατραπεί σε μια νύχτα όλοι οι επιχειρηματίες και αυτοεργοδοτούμενοι σε απατεώνες. Ανέφερε ότι οι συνθήκες της πατρίδας μας, η παρά λίγο χρεοκοπία, το κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες προκάλεσε ένα πολύ μεγαλύτερο κούρεμα στις εργασίες όλων των επιχειρηματιών με αποτέλεσμα να βρεθούν σήμερα όλοι εκτεθειμένοι .
“Βλέπουμε ανθρώπους που δεν ήξεραν πού είναι τα δικαστήρια να οδηγούνται στα δικαστήρια και στις φυλακές και όταν οδηγούνται στις φυλακές το κράτος δεν θα εισπράξει”, είπε και πρόσθεσε ότι “πρέπει να δούμε το θέμα και από καθαρά θέμα ανθρώπινης ευαισθησίας, αλλά και από την οικονομική του πτυχή”.
Όπως είπε ο κ. Ζαχαρίου, “εάν έρθουμε ως κράτος και δώσουμε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής με μικρές δόσεις των όσων συσσωρεύτηκαν μέχρι σήμερα από την ώρα έναρξης της οικονομικής κρίσης που για μας είναι το 2008 και όχι το 2013, με το δεδομένο ότι από εδώ και πέρα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, θα δώσουμε ανάσες επιβίωσης στις μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοεργοδοτούμενους”.
Πρέπει, συνέχισε, “να βρεθεί εκείνη η λεπτή ισορροπία για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ξανά να στηρίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους γιατί εάν θα έρθει ανάπτυξη σε αυτό τον τόπο θα έρθει από τα δικά μας χέρια και όχι από τα χέρια των ξένων”. Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι “έχουμε αποφασίσει ως Επιτροπή Εμπορίου ότι θα αποστείλουμε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με εισηγήσεις να τις μελετήσει και να τις συζητήσουμε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου διότι θεωρούμε το θέμα πάρα πολύ επείγον”.
Πρόσθεσε ότι “η μια επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη και είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, οι οποίοι με τις δουλειές και τα εισοδήματά τους έχουν δημιουργήσει την κοινωνική συνοχή στην Κύπρο”.
“Αν θέλουμε όταν θα φύγει η οικονομική κρίση να έχουμε την Κύπρο όπως την ξέραμε με μια πλατιά μεσαία οικονομική τάξη τότε να παρθούν αποφάσεις από σήμερα. Αν θέλουμε η Κύπρος να γίνει των δύο ταχυτήτων με τους λίγους έχοντες και κατέχοντες και τους πολλούς που δεν έχουν τίποτα πρέπει να μείνουμε απλώς να παρακολουθούμε”, είπε ο κ. Ζαχαρίου.
Καταλήγοντας είπε ότι “η θεωρία και η φιλοσοφία η δική μας είναι ότι πρέπει να πάρουμε σήμερα αποφάσεις για να δημιουργήσουμε την Κύπρο που όλοι ονειρευόμαστε”.