Η γεωπολιτική σημασία της κυπριακής ΑΟΖ είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες που βρίσκονται εντός αυτής. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας πως η γειτνίαση της ΑΟΖ μας με χώρες παραγωγούς φυσικού αερίου, προσφέρει την άμεση δυνατότητα διασύνδεσης της με αγωγούς που θα περνούν εντός της ΑΟΖ μας, επιφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΕΒΕ με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ο ρόλος της Κύπρου», ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως ο ενεργειακός σχεδιασμός του Κράτους θα συνεχιστεί, ενώ η μελλοντική αξιοποίηση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου ενθαρρύνει τις συνεργασίες και ευνοεί την προσέλκυση επενδύσεων.

Αναλύοντας την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης ανέφερε πως έκανε λόγο για έναν νέο πολιτικό προσανατολισμό, ο οποίος να εδράζεται στην ορθή ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων και να αφορμάται συνειδητά από την ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μιας εξωτερικής πολιτικής με συγκριτικό πλεονέκτημα το έντονο περιφερειακό της στοιχείο, το οποίο έχει αποδεδειγμένα προσδώσει προστιθέμενη ποιοτική και ποσοτική αξία στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, με στοχευμένες διπλωματικές κινήσεις, «καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία στην ευθύνη που έχει η Κύπρος για τη διαχείριση των διαφόρων προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οργανωμένο έγκλημα, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και η παράνομη μετανάστευση. Ευθύνη, που κατά γενική ομολογία ήταν και παραμένει δυσανάλογη του μεγέθους, των δυνατοτήτων και των μέσων που διαθέτει η χώρα μας».

Αναδείξαμε, είπε, «τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια ευαίσθητη και ταραχώδη γεωγραφική λεκάνη, η οποία παρά τη θυελλώδη και αστάθμητη γεωπολιτική της πορεία, ενέχει πολλές προκλήσεις, αλλά συνάμα προσφέρει ευκαιρίες και προοπτικές. Τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όσο και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν στους τομείς της οικονομίας, της ενεργειακής συνεργασίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων».

Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδος και Κύπρου με Αίγυπτο- Ισραήλ είπε πως καλύπτουν ήδη ένα ευρύ φάσμα τομέων και οι οποίες θα πρέπει να συμπληρωθούν με το οικονομικό και εμπορικό στοιχείο, με στόχο τον εντοπισμό κοινών συμφερόντων και την επιδίωξη ελκυστικών επιχειρηματικών έργων.

Αναφέρθηκε και στις σχέσεις με τον Λίβανο, την Ιορδανία, αλλά και με όλα τα κράτη του Αραβικού Κόλπου.

Η ορθή εξωτερική πολιτική πρέπει να ενθαρρύνει την επιχειρηματική πρωτοβουλία, να στρώνει το πεδίο και να διευκολύνει το έργο του επιχειρηματικού κόσμου. Να καταπιάνεται με τις διάφορες παραμέτρους των διαπροσωπικών επαφών και να διασφαλίζει την ομαλότητα επικοινωνίας μεταξύ πολιτισμικών, ακαδημαϊκών, επιχειρηματικών και κοινωνικών στοιχείων, καθιστώντας ανεμπόδιστη τη σχέση Πολιτείας, κοινωνίας και πολιτών.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»