Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗ ΨΕΣΙΝΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Το σημαντικό ζήτημα που είμαι υποχρεωμένος να εγείρω στο Ευρωκοινοβούλιο έχει να κάνει με την Κυπριακή Ναυτιλία που είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας, άρα αποτελεί και κατεξοχήν ζήτημα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία χώρα υπό ένταξη στην Ε.Ε. με παράνομο, πειρατικό και προκλητικά απαράδεκτο τρόπο απαγορεύει στα πλοία με κυπριακή, ουσιαστικά με ευρωπαϊκή σημαία, να προσεγγίζουν τα λιμάνια της. Παραβιάζει ουσιαστικά με βαναυσότητα και κυνικότητα κάθε αρχή ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και κάθε διεθνή εμπορική και ναυτιλιακή συνθήκη.
Το παράνομο τουρκικό εμπάργκο σε βάρος της κυπριακής ναυτιλίας και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής, προκαλεί τεράστιο ναυτιλιακό και οικονομικό κόστος τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η παράνομη και προκλητική απαγόρευση θέτει σε μειονεκτική θέση το Κυπριακό Νηολόγιο σε σχέση με άλλα νηολόγια ιδιαίτερα τα μη Ευρωπαϊκά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι 2000 πλοία με ξένη σημαία τυγχάνουν διαχείρισης από ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο, που αν δεν υπήρχε το τουρκικό εμπάργκο θα εγγράφονταν μετά βεβαιότητας στο Κυπριακό Νηολόγιο.
Με αυτά τα πραγματικά δεδομένα και στοιχεία αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία προκαλεί τεράστιο κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κάθε χρόνο, στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Αυτό συνεχίζει να το πράττει ανενόχλητα η Τουρκία και υπό την ανοχή της ίδιας της Ε.Ε.
Ήδη η Τουρκία προκάλεσε ανυπολόγιστο κόστος στις κυπριακές αερογραμμές με απαγόρευση πτήσεων που επέβαλε, οι οποίες οδηγήθηκαν και σε κλείσιμο και συνεχίζει απροκάλυπτα να το πράττει ανενόχλητη και στη θάλασσα προκαλώντας τεράστιο ναυτιλιακό κόστος στη Κύπρο.
Ταυτόχρονα η Τουρκία παραβιάζει και το ίδιο το Πρωτόκολλο της Άγκυρας που συνυπόγραψε με την Ε.Ε. που προνοεί Αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και άμεσο άνοιγμα λιμανιών και αιθέρων για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.
Η Κύπρος απαιτεί, η Ε.Ε. να λάβει άμεσα μέτρα συμμόρφωσης της Τουρκίας. Εάν δεν το πράξει, τότε καλείται η ίδια η Ε.Ε. να καταβάλει τις αποζημιώσεις που οφείλει να απαιτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τόσο από τη Τουρκία όσο και από την Ε.Ε. Μπορεί η Ε.Ε. άμεσα να καταβάλει το ναυτιλιακό κόστος της Κύπρου μέσω των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας.
Φανταστείτε τι θα γινόταν στο Ευρωκοινοβούλιο ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν η Τουρκία απαγόρευε σε ένα πλοίο με Βρετανική, ή Γερμανική ή Ιταλική σημαία να εισέλθει στα λιμάνια της.
Η Ε.Ε. οφείλει έμπρακτα να αποδείξει ότι δεν ενεργεί σύμφωνα με τη δύναμη μιας χώρας αλλά σύμφωνα πάντα με το Δίκαιο και τις Αρχές. Οφείλει να αποδείξει ότι για χάριν της Τουρκίας δεν εφαρμόζει πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.