Συνάντηση ΕΒΕΑ με τον Πρέσβη του Ισραήλ

Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, ο τουρισμός, τα θέματα ενέργειας και το Κυπριακό ζήτημα, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου με τον Πρέσβη του Ισραήλ, κ. Michael Harari, στις 27.04.2015.

Μεταξύ των δύο πλευρών έγινε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με κοινή διαπίστωση ότι η συνεχής βελτίωση και ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ συμβάλλει και στην ανάπτυξη των εμπορικών οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα οι εμπορικές συναλλαγές Κύπρου – Ισραήλ το έτος 2014 έφθασαν στα €564 εκατ. και υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών από το Ισραήλ, το 2014 φθάνοντας στα 68500 άτομα σε σύγκριση με 43700 άτομα το 2013, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 επισκέφθηκαν την Κύπρο 9800 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Οσον αφορά τα θέματα της ενέργειας ο Ισραηλινός Πρέσβης, ανέφερε ότι προχωρούν προς την ορθή κατεύθυνση παρά τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται και ότι απαιτείται χρόνος για την ολοκλήρωση των συμφωνιών, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Αναφορικά με το Κυπριακό πρόβλημα ο Ισραηλινός Πρέσβης επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στην  Ανατολική Μεσόγειο επιδρούν θετικά προς την κατεύθυνση της λύσης.  Παράλληλα όμως χρειάζεται η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και τολμηρές αποφάσεις εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας των δύο κοινοτήτων, αναφέροντας σαν παράδειγμα την ιστορική συμφωνία Αιγύπτου – Ισραήλ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών και τρόποι ανάπτυξης των σχέσεων στους τομείς της εκπαίδευσης της υγείας, και του πολιτισμού.

Το ΕΒΕΑ εκπροσώπησαν οι κύριοι Γ. Μαυρουδής (Πρόεδρος), Τ. Τουμαζής (Αντιπρόεδρος), Ιάκ. Χατζηβαρνάβας (Δ/ντής) και Χρ. Αγγελίδης (μέλος)