Σειρά πρωτοβουλιών υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ αναλαμβάνουν οι κύπριοι επιχειρηματίες που επηρεάζονται από την επιβολή ειδικού φόρου 26% στις εμπορικές συναλλαγές του με την Ελλάδα. Σε συγκέντρωση που έγινε αργά το απόγευμα οι επιχειρηματίες εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το νέο μέτρο που έλαβε η Ελλάδα και τόνισαν ότι οι εργασίες τους και ειδικά οι εξαγωγές τους προς την Ελλάδα θα επηρεαστούν σε τεράστιο βαθμό. Κάποιοι δεν δίστασαν να πουν ότι με το μέτρο αυτό θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις εργασίες τους και να καταργήσουν θέσεις εργασίας.
Μετά από έντονο προβληματισμό και σχετικές παρεμβάσεις του Προέδρου του ΚΕΒΕ κ. Φειδία Πηλείδη αποφασίστηκαν τα εξής :
– Θα γίνει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σκοπό να θέσει το θέμα ενώπιον του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα στις 17 Απριλίου.
– Θα γίνουν διαβήματα του ΚΕΒΕ σε όλα τα αρμόδια σώματα της Ελλάδας.
– Αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ θα μεταβεί στην Αθήνα για κοινή διάσκεψη τύπου με τα Επιμελητήρια της Ελλάδας.
Σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν αυτές οι προσπάθειες και η Ελλάδα επιμένει στην επιβολή της εν λόγω ειδικής φορολογίας, οι κύπριοι επιχειρηματίες θα προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας ανατροπή της σχετικής απόφασης των Αθηνών που εξόφθαλμα είναι αντίθετη με την εσωτερική αγορά της Ευρώπης.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν επιχειρηματίες πολλών κλάδων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή εξαγάγουν κυπριακά προϊόντα στην Ελλάδα. Στους παρευρεθέντες μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του CIPA κ. Χρ. Αγκαστινιώτης και ο ΓΓ του ΚΕΒΕ κ. Μάριος Τσιάκκής.

Nomisma.com.cy