Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 5.11.2015 μεταξύ του ΕΒΕΑ και της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, ανταλλάγηκαν απόψεις για την κατάσταση στην οικοδομική βιομηχανία  και τα προβλήματα που παρατηρούνται στην υλοποίηση εκκρεμούντων έργων υποδομής λόγω των διοικητικών διαδικασιών και της μεγάλης καθυστέρησης στην εξέταση των ενστάσεων που βρίσκονται ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γ. Μαυρουδής επεσήμανε ότι πέραν των επίσημων εξαγγελιών δεν φαίνεται να γίνεται κανένα έργο υποδομής στην Ελεύθερη Αμμόχωστο ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργολάβων κ. Κ. Ρουσιάς παρατήρησε ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μόνο το 35% των έργων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2015 έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα, ενώ ο προϋπολογισμός του 2015 ήταν μειωμένος κατά 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν κοινές προσπάθειες και ενέργειες προς το κράτος, αφενός για την επιτάχυνση της διαδικασίας λήψεως αποφάσεων εκ μέρους της Αναθεωρητικής Αρχής και αφετέρου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εκτέλεσης των έργων. Η δραστηριοποίηση του κατασκευαστικού τομέα θα προσφέρει δουλειά σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων, επαγγελμάτων και επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια της συνάντησης ανταλλάγησαν επίσης απόψεις για το ενδεχόμενο επιστροφής της Αμμοχώστου και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανοικοδόμηση και ορθολογιστική ανάπτυξη με στόχο τη δημιουργία μίας σύγχρονης πόλης.

Εκ μέρους των Εργολάβων τονίστηκε ότι υπάρχει εμπειρία και τεχνογνωσία από Κύπριους ειδικούς για την διαχείριση της κατάστασης σε περίπτωση ανοίγματος της Αμμοχώστου, και ότι οι εργολάβοι θα προχωρήσουν εκεί που είναι αναγκαίο σε κοινοπραξίες για να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Συμφωνήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΑ και της Ομοσπονδίας και την προώθηση εισηγήσεων και προτάσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με στόχο την αναθέρμανση του τομέα των κατασκευών.

Στη σύσκεψη εκπροσώπησαν το ΕΒΕΑ οι Γ. Μαυρουδής (Πρόεδρος), Α. Επιφανίου (Σύμβουλος) και Ι. Χατζηβαρνάβας (Διευθυντής) και την Ομοσπονδία  Εργολάβων οι     Κ. Ρουσιάς, Φρ. Προκοπάς, Στ.Πογιατζιής και Μαρίνα Στέκα.