Κυπριακό – Αμμόχωστος, Οικονομία συζητήθηκαν μεταξύ ΕΒΕΑ – Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό,  η επιστροφή και ανοικοδόμηση της κατεχόμενης Αμμοχώστου και άλλα θέματα, συζητήθηκαν στη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΕΒΕΑ με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι σ’ αυτό το στάδιο ο διάλογος περιστρέφεται στο περιουσιακό που είναι ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα αυτό θα έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση και των υπόλοιπων πτυχών του Κυπριακού όπως είναι το εδαφικό, οι εγγυήσεις και τα θέματα ασφάλειας.

Όσον αφορά την Αμμόχωστο η πρόταση της Κυβέρνησης παραμένει στο τραπέζι και η άμεση επιστροφή της θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συνολικής λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Εκ μέρους του ΕΒΕΑ ο Πρόεδρος κ. Μαυρουδής έθεσε το θέμα της οικονομικής πτυχής της λύσης και εισηγήθηκε τη δημιουργία “Ταμείου Ανασυγκρότησης” των κατεχομένων, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και άλλων ενδιαφερομένων.

Ανταλλάγηκαν επίσης απόψεις για το θέμα της επιστροφής και ανοικοδόμησης της πόλης της Αμμοχώστου. Το ΕΒΕΑ εισηγήθηκε τη διοργάνωση Ημερίδας με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών από την Κύπρο και το εξωτερικό για κατάθεση και συζήτηση απόψεων και προτάσεων, τόσο για τον σχεδιασμό και ανοικοδόμηση της πόλης όσο και για την οικονομική πτυχή του ζητήματος.

Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκε η οικονομική κατάσταση της χώρας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά και ο τραπεζικός τομέας λόγω του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης.

Το ΕΒΕΑ εκπροσώπησαν οι κύριοι Γ. Μαυρουδής (Πρόεδρος), Τ. Τουμαζής (Αντιπρόεδρος), Μ. Τίμινης (Σύμβουλος) και Ι. Χατζηβαρνάβας (Διευθυντής).