Αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, συναντήθηκε την Πέμπτη 3/5/2018 με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, την επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο μεταξύ 7-8 Μαΐου για το ζήτημα της Αμμοχώστου, το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, τις επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό και άλλα ζητήματα.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την άποψη ότι σύντομα θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, μετά και τον διορισμό της Αμερικανίδας Τζέιν Χολ Λούτε, ως νέας απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται σύντομα να έλθει στην Κύπρο για διερευνητικές επαφές με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Όσον αφορά την επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο στις 7 – 8 Μαΐου 2018, ο κος Υπουργός επεσήμανε ότι σκοπός της είναι η επιβεβαίωση και επαναφορά στο προσκήνιο της γραπτής δήλωσης του Ευρωκοινοβουλίου ημερομηνίας 14/02/2012 που προνοεί μεταξύ άλλων την εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Εκ μέρους του ΕΒΕΑ ο Πρόεδρος ο κος Αυγουστίνος Παπαθωμάς εξέφρασε την ευχή ότι θα ανοίξει επιτέλους η Αμμόχωστος για τους κατοίκους της και ότι αυτό μπορεί να συνδυαστεί με το επικείμενο άνοιγμα του οδοφράγματος στη Δερύνεια.

Περαιτέρω συζητήθηκαν θέματα επιχειρηματικής φύσης και  συμφωνήθηκε όπως διοργανωθούν κοινές αποστολές στο εξωτερικό με σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη της Επαρχίας Αμμοχώστου και της Κύπρου γενικότερα καθώς και για την διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων στην Κύπρο για θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών.