Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ), με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του έντιμου Δημάρχου Παραλιμνίου κ. Θεόδωρου Πυρίλλη, προβαίνει στην πιο κάτω διευκρινιστική ανακοίνωση:

  • Το προσφυγικό μας Επιμελητήριο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αναπτύσσει συνεχώς πλούσια δράση και έντονη συμμετοχή στα οικονομικά δρώμενα του τόπου. Με σαφές όραμα, υπευθυνότητα και εποικοδομητικό πνεύμα συνεργαζόμαστε με την Κυβέρνηση, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και με τους υπόλοιπους αναπτυξιακούς φορείς του τόπου για ενίσχυση της οικονομίας, βελτίωση της θέσης του επιχειρηματικού κόσμου και ανάπτυξης ολόκληρης της Επαρχίας Αμμοχώστου.
  • Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι η έδρα του ΕΒΕΑ είναι στην Αμμόχωστο. Τα προσωρινά μας  γραφεία στο Παραλίμνι (και σύντομα στην Μαρίνα Αγίας Νάπας),  και στη Λεμεσό στόχο έχουν την αμεσότερη  εξυπηρέτηση όλων των μελών του, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται η  έδρα επιχειρηματικής δραστηριοποίησης τους.  Το ΕΒΕΑ συνεχίζει να εκπροσωπεί επάξια ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο της Επαρχίας Αμμοχώστου (κατεχόμενης και ελεύθερης) και γενικότερα τους 8 Δήμους και 90 κοινότητες της.
  • Οι επανειλημμένες απαξιωτικές θέσεις και απόψεις του Δημάρχου Παραλιμνίου, το μόνο που εξυπηρετούν, είναι το διχασμό της Επαρχίας Αμμοχώστου σε «ελεύθερη» και «κατεχόμενη», βασιζόμενες σε απόλυτα οικονομικά κριτήρια μιας μικρής μερίδας επιχειρηματιών. Ένα εμφύλιο διχασμό και μια εσωστρέφεια η οποία ενισχύει εκ των έσω, τα τετελεσμένα της ίδιας της εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας από τον Τούρκο εισβολέα εδώ και 44 χρόνια.
  • Σε καμιά περίπτωση δεν συμμεριζόμαστε τέτοιες διχοτομικές απόψεις. Είναι προσβλητικό και απαράδεκτο να τονίζεται εκ μέρους του κ. Πυρίλλη, ότι όλοι οι εκτοπισμένοι συμπολίτες μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά εκτός Επαρχίας Αμμοχώστου, δεν θα πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση ή θα πρέπει να υπόκεινται σε  δυσμενή διάκριση, διαγράφοντας την ίδια τους την καταγωγή.    Τέτοιες απόψεις, θα έπρεπε να εκφράζονται πρωτίστως με «Εθνικό» αντί «Οικονομικό» γνώμονα, ιδιαίτερα από ανθρώπους που κατέχουν ύπατα αξιώματα Δήμων, όπως ο κ. Πυρίλλης.
  • Διαβεβαιώνουμε τον επιχειρηματικό μας κόσμο ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η ίση εκπροσώπηση και προάσπιση των συμφερόντων όλων των επιχειρηματιών μας, ανεξαρτήτως του τόπου εργασίας ή διαμονής τους.
  • Καλούμε τον κόσμο της Επαρχίας Αμμοχώστου (χωρίς να διαχωρίζουμε μεταξύ «ελεύθερης» και «κατεχόμενης») και ιδιαίτερα όλους τους επιχειρηματίες να παραμείνουν ενωμένοι.  Η σιωπή και ανοχή μας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία. Η αποκατάσταση της αλήθειας απέναντι στις διάφορες αποσχιστικές τάσεις ως εκφράζονται μέσα από δηλώσεις του ίδιου του Δημάρχου Παραλιμνίου σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
  • Τεχνηέντως και σκοπίμως αποκρύβουν το γεγονός ότι τα πλείστα έργα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, όπως η Μαρίνα Αγίας Νάπας, ο αυτοκινητόδρομος Λάρνακας-Αμμοχώστου,  το εσωτερικό οδικό δίκτυο, η τουριστική ανάπτυξη, οι βιομηχανικές περιοχές και ζώνες, το νοσοκομείο, ο νότιος αγωγός, και άλλα ώριμα έργα που ακολουθούν, έγιναν εφικτά μετά από τις έντονες προσπάθειες και του ΕΒΕΑ, σε συνεννόηση και συνεργασία, τόσο με τη σημερινή, όσο και με προηγούμενες κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές.
  • Επιπρόσθετα και προς αποκατάσταση της αλήθειας το Διοικητικό μας Συμβούλιο συνεδριάζει τόσο στα γραφεία μας στη Λεμεσό όσο και στο Παραλίμνι, λόγω της διασποράς των μελών του. Πέντε μέλη του σημερινού μας Δ.Σ. έχουν την κύρια δραστηριότητα τους στη Ελεύθερη Επαρχία μας ενώ έχουμε απευθύνει πρόσκληση στους Δήμους της περιοχής να υποδείξουν επιπλέον επιχειρηματίες για εκπροσώπηση στο Δ.Σ.  Τονίζεται περαιτέρω  ότι μεγάλος αριθμός  των μελών του ΕΒΕΑ δραστηριοποιείται σήμερα στην ελεύθερη Αμμόχωστο και ότι οι γενικές μας συνελεύσεις λαμβάνουν χώρα είτε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στην Δερύνεια είτε σε ξενοδοχεία μελών μας στην περιοχή Πρωταρά και Αγίας Νάπας.
  • Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες και θέσεις που εκφράστηκαν κατά καιρούς από διάφορα μέλη μας, καθώς και από άλλους επιχειρηματίες ότι η Αμμόχωστος και η επαρχία Αμμοχώστου στο σύνολο της δεν εκπροσωπείται ικανοποιητικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, προς τούτο εργαζόμαστε εντατικά για μια πιο δυναμική και πιο ενεργή εκπροσώπηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ με την ευκαιρία της έλευσης του Νέου Χρόνου εκφράζει τις θερμότερες του ευχές προς όλα τα μέλη του αλλά και ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου για ένα ευτυχισμένο, προσοδοφόρο και παραγωγικό  καινούργιο έτος που θα φέρει την ελευθερία σε ολόκληρη την Κύπρο.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

04.01.2019