Standard News Friday, 8 January 2021

Ανακοίνωση Τύπου για μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης

Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου, επ’ ευκαιρία της συζήτησης του Νομοσχεδίου για Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά από σοβαρή μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και αφού εξέτασε όλες τις παραμέτρους που αφορούν τα δύο σενάρια, δηλαδή αυτό της δημιουργίας ενός υπέρ-δήμου, με την συνένωση όλων των Δήμων και Κοινοτήτων της Περιοχής ή την δημιουργία περισσοτέρων Δήμων κατέληξε στην απόφαση να στηρίξει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την καταψήφιση της πρότασης για δημιουργία ενός υπέρ-δήμου.

Η απόφαση του Επιμελητηρίου μας, βασίστηκε κυρίως στο συμπέρασμα της τεχνοκρατικής μελέτης που είχε εκπονηθεί από τον οίκο «Ernst & Young», αλλά και στις τοπικές και εθνικές πραγματικότητες τις οποίες παραθέτουμε:

1. Η δημιουργία ενός υπέρ-Δήμου, θα προσομοιάζει τόσο αριθμητικά όσο και γεωγραφικά με τον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου και θα εμπεριέχει τον ορατό κίνδυνο μετά από μια περίοδο 10-20 ετών να αντικαταστήσει τον κατεχόμενο Δήμο της Αμμοχώστου και να γίνουμε μάρτυρες του οριστικού ενταφιασμού του. Θεωρούμαι ότι Εθνικά αυτό είναι απαράδεκτο και ότι ο κίνδυνος δημιουργίας Δήμων “Νέας Αμμοχώστου ή “Νέας Κερύνειας” κλπ είναι ορατός όπως έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν στην Ελλάδα.

2. Η στήριξη της πρότασης για δημιουργία τουλάχιστον δύο Δήμων από το Επιμελητήριο Αμμοχώστου, βασίστηκε ως αναφέρθηκε πιο πάνω, στα συμπεράσματα της μελέτης του οίκου «Ernst & Young», ο οποίος στοιχειοθετεί επιστημονικά την θέση του. η οποία είναι ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργίας δύο ή περισσοτέρων Δήμων, δίνοντας έμφαση στο “brand name” των Δήμων Αγίας Νάπας κατά κύριο λόγο και σε αυτό του Πρωταρά, που έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργείται. Είναι δεδομένο ότι για να δημιουργηθεί ένα “brand name” προϋποθέτει  εργασία πολλών ετών και τεράστιο οικονομικό κόστος για προβολή και αν μπορούσε κάποιος να κοστολογήσει την αξία του, αυτή θα ανερχόταν  σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

3. Η δημιουργία ενός τουριστικού Δήμου με την ενοποίηση των Δήμων Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Λιοπετρίου, θα είναι ίσως κάτι μοναδικό ανά το παγκόσμιο, αφού θα εκτείνεται σε μια ακτογραμμή μήκους σχεδόν τριάντα χιλιομέτρων και παράλληλα θα δώσει την ώθηση και στην κοινότητα Λιοπετρίου να μπει επιτέλους στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, μέσω του μοναδικής ομορφιάς  “Ποταμού Λιοπετρίου”, τα έργα ανάπλασης του οποίου έχουν ήδη αρχίσει. Παράλληλα ο Πρωταράς ο οποίος θα ανήκει στον Δήμο Παραλιμνίου, θα διατηρήσει το δικό του “brand name” το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί και κερδίσει μεγάλη αναγνώριση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Για τις πιο πάνω σκέψεις και προβληματισμούς, έχουμε πάντα κατά νου πρωτίστως το Εθνικό συμφέρον της μοιρασμένης μας πατρίδας. Ταυτόχρονα, λαμβάνουμε υπόψη τα τελευταία γεγονότα με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τα οποία δυστυχώς βολεύουν αυτούς που στηρίζουν την διχοτόμηση της πατρίδας μας. Τέλος, επιπλέον των πιο πάνω και έχοντας σαν κύριο μέλημα μας την ορθολογιστική οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη όλων των Δήμων και Κοινοτήτων της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, το Επιμελητήριο Αμμοχώστου δεν υποστηρίζει την δημιουργία ενός υπέρ-Δήμου και υποστηρίζει το προταθέν εναλλακτικό σενάριο για συνένωση των Δήμων Αγίας Νάπας, και Σωτήρας με την κοινότητα Λιοπετρίου και την δημιουργία ενός δήμου νέου που θα περιλαμβάνει τον Δήμο Δερύνειας μαζί με τις κοινότητες της ενδοχώρας, που μαζί με τον υφιστάμενο Δήμο Παραλιμνίου ο συνολικός αριθμός των δήμων της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου θα  ανέλθει στους τρείς.

Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου στα πλαίσια της εκστρατείας για στήριξη των θέσεων του οι οποίες είναι προς το συμφέρον των εμπλεκόμενων Δήμων και Κοινοτήτων, έχει μεταφέρει τις θέσεις του σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, στην προσπάθεια του να ενημερώσει και να πείσει για την ορθότητα τους, ευελπιστώντας ότι αυτές θα υπερψηφιστούν για το γενικότερο καλό της πόλης και Επαρχίας Αμμοχώστου.

Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ)
8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

HEADQUARTERS

Gladstonos 26A
Famagusta

PARALIMNI OFFICE

152, Georgiou Gourounia Ave
1st Floor, Office 3, 5281 Paralimni 

Tel.: +357 23829264 | Fax: +357 23829267 | Email: info@famagustachamber.org.cy

LIMASSOL OFFICE

Saint Andrew 339 2nd Floor
Office201
PO BOX 53124
3300 , Limassol

Tel.: +35725370165 | Fax: +35725370291 | Email: info@famagustachamber.org.cy

PIREAS OFFICE

Μέγαρο Ε.Β.Ε.Π. (4ος Όροφος),

Tel.: | Fax: | Email: info@famagustachamber.org.cy

Copyright © 2017 Famagusta Chamber of Commerce - All Rights Reserved | Developed and Hosted by Simplex - Cyprus Web Development, Cyprus Hosting