Standard News Monday, 26 July 2021

Αμμόχωστος, Ώρα Μηδέν


Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου εκφράζει την μεγάλη του απογοήτευση για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ολόκληρης της κατεχόμενης Επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και όλης της κατεχόμενης Κύπρου.

Είμαστε, απογοητευμένοι, γιατί διαχρονικά, οι Κυβερνήσεις και οι πολιτικοί αυτού του τόπου, δεν κατάφεραν να επιτύχουν την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, στην βάση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στην βάση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου.

Δυστυχώς η Πολιτεία, διαχρονικά ανέχθηκε και άφησε, ηθελημένα ή από άγνοια, την δήθεν Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού, να λειτουργήσει αρνητικά έτσι ώστε να χαθεί οριστικά η Αμμόχωστος, και πιθανόν ολόκληρη η κατεχόμενη πατρίδα μας,  για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα μερικών.

Η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου, αναφέρει ότι «...χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας».

Εκφράζουμε την απογοήτευση, θλίψη και αγανάκτηση μας για την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με το τι προτείνει να πράξουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Προτάσεις με χρησμούς Πειθίας και τύπου «ναι μεν αλλά», δεν συνιστούν ενέργειες ενός σοβαρού σώματος που οφείλει να έχει την δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες του και να καθοδηγήσει καθαρά και ξάστερα τους πολίτες του στο τι θα πρέπει να πράξουν ενόψει των δυσμενών πρόσφατων εξελίξεων.

Επειδή οι πιο πάνω τοποθετήσεις αντανακλούν τα συναισθήματα, τουλάχιστον της πλειοψηφίας του Αμμοχωστιανού κόσμου, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου απαιτεί τα ακόλουθα:

1. ΑΠΑΙΤΕΙ, όπως η κυβέρνηση αναλάβει άμεση δράση προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τα οποία ρητά προνοούν για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

2. ΑΠΑΙΤΕΙ, από το Κράτος, όπως προσφέρει καθοδήγηση καθώς και συγκεκριμένες εναλλακτικές επιλογές προς τους Αμμοχωστιανούς ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας για το τι θα πρέπει να πράξουν στην «πρόσκληση» του ΤΚ καθεστώτος για υποτιθέμενη «επιστροφή» των περιουσιών τους μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων.

3. ΑΠΑΙΤΕΙ, όπως επιτέλους γίνει αντιληπτό ότι δεν αποτελεί χαρακτηριστικό ενός κράτους δικαίου, ο εκτοπισμένος κόσμος να πληρώνει για 47 χρόνια τώρα, το κόστος της εισβολής και κατοχής του 36% της Κύπρου, και ως εκ τούτου.

4.ΑΠΑΙΤΕΙ, δίκαιη και ισότιμη κατανομή των βαρών της κατοχής άμεσα, με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από τον εκτοπισμένο κόσμο, ο οποίος πληρώνει κόστος από το 1974, να γίνεται η ασπίδα του κράτους και ο φρουρός για εκείνους που κέρδισαν από το 1974, άθελα τους μεν, γεγονός δε.

Επειδή η υπομονή και η ανοχή από τον κόσμο της Αμμοχώστου και κατ’ επέκταση από όλον τον προσφυγικό κόσμο, έχει φτάσει στο απροχώρητο, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όπως το Κράτος προβεί στις πιο πάνω ενέργειες. 

Επιφυλασσόμαστε για λήψη δραστικότερων μέτρων εάν δεν ικανοποιηθούν τα πολλάκις εκφρασμένα και διαχρονικά αποδεκτά, αλλά ποτέ ικανοποιημένα, αιτήματα μας.

  
Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου 
23 Ιουλίου 2021

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

HEADQUARTERS

Gladstonos 26A
Famagusta

PARALIMNI OFFICE

152, Georgiou Gourounia Ave
1st Floor, Office 3, 5281 Paralimni 

Tel.: +357 23829264 | Fax: +357 23829267 | Email: info@famagustachamber.org.cy

LIMASSOL OFFICE

Saint Andrew 339 2nd Floor
Office201
PO BOX 53124
3300 , Limassol

Tel.: +35725370165 | Fax: +35725370291 | Email: info@famagustachamber.org.cy

PIREAS OFFICE

Μέγαρο Ε.Β.Ε.Π. (4ος Όροφος),

Tel.: | Fax: | Email: info@famagustachamber.org.cy

Copyright © 2017 Famagusta Chamber of Commerce - All Rights Reserved | Developed and Hosted by Simplex - Cyprus Web Development, Cyprus Hosting