Γενικές Ειδήσεις Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023

Έλλειψη απασχόλησης στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

Τα σημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο είναι γνωστά: αύξηση του κόστους ενέργειας, των πρώτων υλών και των μεταφορικών, αλλά και του πληθωρισμού. Ένα τεράστιο πρόβλημα που παρουσιάζουν πάρα πολλές, αν όχι οι πλείστες επιχειρήσεις στην Κύπρο είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτό είναι το πιο συχνό και μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντά τελευταίως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου, κατά τις επισκέψεις του σε επιχειρήσεις που είναι μέλη του, ιδιαίτερα δε, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου λόγω της εξάρτησης της βιωσιμότητας της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων της περιοχής από τον τουρισμό, ακόμα και των επιχειρήσεων αυτών που δεν δραστηριοποιούνται άμεσα στον τουριστικό τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, η απασχόληση στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου για το έτος 2022 ήταν 21.012 άτομα το πρώτο τρίμηνο, 23.823 άτομα το δεύτερο τρίμηνο, 25.978 το τρίτο τρίμηνο και 23.196 το τέταρτο τρίμηνο. Διόλου τυχαίο που τον μεγαλύτερο αριθμό απασχόλησης από τις 21 κατηγορίες απασχόλησης που καταγράφονται στη σχετική έρευνα, παρουσιάζει η κατηγορία «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης». Αξιοσημείωτο είναι που τα 7.683 άτομα από τα 25.978 που συνολικά εργάστηκαν στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022, απασχολήθηκαν στις  προαναφερόμενες υπηρεσίες, αγγίζοντας δηλαδή σχεδόν το 30% του συνολικού αριθμού ατόμων που απασχολήθηκαν στην περιοχή τους εν λόγω μήνες.

Με την έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου παρεμποδίζεται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων της περιοχής. Σε πολλές περιπτώσεις ο κλάδος του τουρισμού στην περιοχή απορροφάει τους καλοκαιρινούς μήνες προσωπικό των επιχειρήσεων της ελεύθερης επαρχίας που δεν έχουν να κάνουν άμεσα με τον τουριστικό τομέα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές να αδυνατούν να έχουν μόνιμο προσωπικό και σαφώς, αυτό είναι κάτι που επιφέρει πολλά άλλα προβλήματα. 

Από την άλλη, επειδή υπάρχει το πρόβλημα της εποχικότητας στον τουρισμό, οι επιχειρήσεις της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου που δεν ασχολούνται άμεσα με τον τουρισμό (των οποίων συνήθως οι πελάτες είναι ξενοδοχεία και εστιατόρια της περιοχής), δεν είναι σε θέση να εργοδοτήσουν προσωπικό κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό διότι οι πωλήσεις είναι χαμηλές έως ανύπαρκτες. Ως εκ τούτου, βρίσκονται κάθε χρόνο σε «κυνήγι» εξεύρεσης προσωπικού, εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου μεγάλης διάρκειας.

Συν τοις άλλοις, σήμερα εμφανίζεται και μεγάλη δυσκολία ως προς τον εντοπισμό επαγγελματιών στον κλάδο της βιομηχανίας (συγκολλητών κτλ.). Ο συνδυασμός της επίδρασης που έχει ο τουρισμός στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με τη δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού σε αυτού του είδους επαγγέλματα, μεγιστοποιεί το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου που δεν ασχολούνται με το τουριστικό κομμάτι άμεσα μεν, αλλά το πελατολόγιο τους ασχολείται.

Υπάρχουν ενδείξεις και ακόμα και προϋποθέσεις ότι θα είναι μια καλή σεζόν η επερχόμενη τουριστική περίοδος αλλά πώς θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία και οι χώροι αναψυχής χωρίς προσωπικό; Το πρόβλημα θέτει σε τεράστιο κίνδυνο την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας. Όσο κοντεύει η έναρξη της τουριστικής περιόδου, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία των ξενοδόχων! Ξενοδόχοι και οργανωμένα σύνολα και φορείς του τουρισμού στην Κύπρο, προτάσσουν στην πρώτη γραμμή το ζήτημα, με το πρώτο τουριστικό κύμα να είναι μόλις λίγες μέρες μακριά. Κατά συνέπεια η επίλυση του προβλήματος αυτού αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Λύση είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου για εξάλειψη της εποχικότητας, κάτι που θα επιδιωχθεί με την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Μια άλλη απάντηση στο ερώτημα είναι η κατάρτιση ατόμων στον ξενοδοχειακό κλάδο μέσα από ταχύρρυθμη σχετική εκπαίδευση σε ειδικά ιδρύματα/σχολές που θα δημιουργηθούν επί τούτου. Η εφαρμογή όμως των δύο αυτών λύσεων απαιτεί χρόνο, προγραμματισμό και στρατηγική. Τι θα γίνει που σε λίγες μέρες «ανοίγει η πόρτα του τουρίστα» στο νησί μας και επίσημα; Στο κοντινό μέλλον μια λύση είναι η άμεση έκδοση αδειών για προσωπικό από τρίτες χώρες από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δίχως χρονοβόρες διαδικασίες και περιπλοκότητα. Βραχυπρόθεσμη λύση είναι επίσης αυτή της θεσμοθέτησης της μερικής απασχόλησης σε προσωρινή βάση, όπου απαραίτητο, για συγκεκριμένες ιδιότητες.

Όσον αφορά τη ζήτηση που υπάρχει σε τεχνικά επαγγέλματα, αυτή δύναται να καλυφθεί με την προώθηση των επαγγελμάτων αυτών, κάτι που ενδεχομένως να επέλθει όταν υπάρξει η κατάλληλη υποδομή κατάρτισης. Είτε αυτό σημαίνει ανάπτυξη περισσότερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων/Σχολών για τεχνικά επαγγέλματα είτε αυτό σημαίνει ένταξη περεταίρω τεχνικών επαγγελμάτων στις υφιστάμενες σχολές.

* Γραμματέας/Διευθύντρια Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου

Πηγη: Philenews 

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Κεντρικά Γραφεία

Γλάδστωνος 26 Α
Αμμόχωστος

Γραφείο Παραλιμνίου

Λεωφόρος Γεώργιου Γουρουνιά 152
1ος Όροφος , Γραφείο 3
5281 Παραλίμνι

Τηλ.: +357 23829264 | Φαξ: +357 23829267 | Ηλ. Ταχυδρομείο: info@famagustachamber.org.cy

Γραφείο Λεμεσού

Αγίου Ανδρέου 339 2ος Όροφος
Γραφείο 201
ΤΑΧ.ΘΥΡ 53124
3300, Λεμεσός

Τηλ.: +35725370165 | Φαξ: +35725370291 | Ηλ. Ταχυδρομείο: info@famagustachamber.org.cy

Γραφείο Πειραιά

Μέγαρο Ε.Β.Ε.Π. (4ος Όροφος),
Γεωργίου Κασιμάτη (τέως Λουδοβίκου) 1,
Πλατεία Οδησσού, Τ.Κ. 18531, Πειραιάς

Τηλ.: | Φαξ: | Ηλ. Ταχυδρομείο: info@famagustachamber.org.cy

Copyright © 2017 Famagusta Chamber of Commerce - All Rights Reserved | Developed and Hosted by Simplex - Cyprus Web Development, Cyprus Hosting