Standard News Wednesday, 13 July 2022

Υπογραφή συμβολαίου του Έργου για τον Δρόμο Σωτήρας Δερύνειας

Την Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022, υπογράφηκε το Συμβόλαιο του Έργου για την ανάπλαση του Δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας, στο κλειστό Αμφιθέατρο Σωτήρας. 

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο για την υπογραφή αυτή, μετά από όλες τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου που καταβλήθηκαν από το Επιμελητήριο προς έναρξη και υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα οδικά έργα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, το οποίο θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια, θα προωθήσει  τη βιώσιμη κινητικότητα, θα διευκολύνει την κυκλοφορία και θα βελτιώσει ποιοτικά και αισθητικά την περιοχή. 

Το έργο αφορά ένα κύριο δρόμο μήκους 4χλμ. εκ των οποίων τα 1,3 χλμ. γεωγραφικά εμπίπτουν στα δημοτικά όρια Σωτήρας και τα 2,7 χλμ. στα δημοτικά όρια Δερύνειας, ενώ αφορά επίσης ένα δευτερεύον οδικό δίκτυο μήκους 2,5 χλμ. Η έναρξη εργασιών προορίζεται τον Αύγουστο του 2022 και η εκτέλεση εργασιών του θα διαρκέσει 30 μήνες με το πόσο σύμβασης να ανέρχεται στις €16.040.400 (περ. ΦΠΑ).

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κος. Νίκος Νουρής ανέφερε ότι είναι «ένα σύγχρονο έργο που θα έχει και προέκταση όσον αφορά την τουριστική περιοχή» ενώ αργότερα γνωστοποίησε ότι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται υπό εκτέλεση ακόμα έργα συνολικής αξίας €32,000.000. Στο τέλος της ομιλίας ευχήθηκε το έργο να έχει μηδενικά ατυχήματα διότι αρκετά θύματα έχουμε θρηνήσει λόγω της ακαταλληλότητας των δρόμων.

Σε σύντομη ομιλία του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κος. Γιάννης Καρούσος, ανάφερε ότι το έργο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και λειτουργικότητας της περιοχής. Εξήγησε ότι το έργο αφορά τη δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού δρόμου, με την κατασκευή πλακόστρωτων πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμου διπλής κατεύθυνσης, λωρίδας πρασίνου, διαβάσεων πεζών και σύγχρονου οδικού φωτισμού, που σε εναρμόνιση με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Αμμοχώστου, θα βελτιώσει την κυκλοφορία, θα ενισχύσει την προσπάθεια για προώθηση εναλλακτικών μέσων διακίνησης, καθώς και την αισθητική αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής» και όχι μόνο. Επίσης επισήμανε ότι «Όταν θα ξεκινήσει το έργο, θα υπάρξει μια ταλαιπωρία, όμως ότι η ταλαιπωρία φεύγει, τα έργα μένουν».

Ο Δήμαρχος Σωτήρας, κος. Γεώργιος Τάκκας, δήλωσε ότι μετά από δεκαετίες και πολλές δυσκολίες έφθασε η ημέρα υπογραφής για την έναρξη των εργασιών επί τούτου, από την εξαγγελία του έργου το 2015. Ο δρόμος θα  διευκολύνει τους κατοίκους των δύο Δήμων καθώς χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση από τους εργαζομένους της βιομηχανικής περιοχής Δερύνειας και από τους μαθητές των σχολείων Γυμνάσιο -Λύκειο Ειρήνης και Ελευθερίας, σημείωσε ενώ έπειτα εφησύχασε τους δημότες, βεβαιώνοντας ότι ο δρόμος δε θα κλείσει.

ο  Δήμαρχος Δερύνειας κος. Άντρος Καραγιάννης, μετέφερε την φωνή των δημοτών και εξήγησε ότι οι δημότες θέλουν να δουν πράξεις. Αργότερα παρακάλεσε για την κατανόηση για την ταλαιπωρία που θα προκληθεί λόγω των εργασιών. Τέλος, ανάφερε ότι με την συμβολή όλων θα δημιουργηθεί ένα έργο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Το Συμβόλαιο υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων κα. Ελένη Κασκίρη και εκ μέρους της Αναδόχου κοινοπραξίας «LOIS BUILDERS LIMITED – WADE ADAMS CONTRACTING (CYPRUS) LIMITED JV.» ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας κος. Νικόλας Λοής.

Εκ μέρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου στην υπογραφή του συμβολαίου παρευρέθηκε η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου, κα. Έλενα Μιχαηλίδη.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

HEADQUARTERS

Gladstonos 26A
Famagusta

PARALIMNI OFFICE

152, Georgiou Gourounia Ave
1st Floor, Office 3, 5281 Paralimni 

Tel.: +357 23829264 | Fax: +357 23829267 | Email: info@famagustachamber.org.cy

LIMASSOL OFFICE

Saint Andrew 339 2nd Floor
Office201
PO BOX 53124
3300 , Limassol

Tel.: +35725370165 | Fax: +35725370291 | Email: info@famagustachamber.org.cy

PIREAS OFFICE

Μέγαρο Ε.Β.Ε.Π. (4ος Όροφος),

Tel.: | Fax: | Email: info@famagustachamber.org.cy

Copyright © 2017 Famagusta Chamber of Commerce - All Rights Reserved | Developed and Hosted by Simplex - Cyprus Web Development, Cyprus Hosting