Standard News Tuesday, 5 September 2023

Παιδική Εξοχή - Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου

Με αφορμή την 5η Σεπτεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Φιλανθρωπίας παρουσιάζουμε την Παιδική Εξοχή του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου (ΛΕΑ).

Το ΛΕΑ, ιδρύθηκε το 1930 από την αείμνηστη Μαρία Ιωάννου στην Αμμόχωστο και υπήρξε κοιτίδα πολιτισμού για την πόλη της Αμμοχώστου και όχι μόνον. Πέραν της πνευματικής, κοινωνικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής του δράσης, έχει να επιδείξει μεγάλη προσφορά και στον φιλανθρωπικό τομέα. Εκ των σημαντικότερων έργων κοινωνικής και φιλανθρωπικής προσφοράς του Λυκείου είναι η Παιδική Εξοχή, η οποία ιδρύθηκε το 1932 και φιλοξενούσε άπορα παιδιά. 

Αρχές Ιουλίου του 1974, άνοιξε τις πόρτες του το συγκρότημα της Παιδικής Εξοχής στην Αγ. Νάπα. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 τα υποστατικά της, φιλοξένησαν μερικές οικογένειες προσφύγων μέχρι το 1979. Λίγα χρόνια αργότερα, αφού το οίκημα χρειαζόταν επιδιόρθωση, με συλλογή ₤17,000 από την έκδοση ενός λαχείου, έγιναν οι απαραίτητες επισκευές. Ως αποτέλεσμα, η Παιδική Εξοχή Αγ. Νάπας αποτέλεσε ένα μεγάλο χώρο ωραίων εγκαταστάσεων στην παραλία της Αγ. Νάπας δίπλα από το λιμανάκι. 

Εκεί φιλοξενήθηκαν τα πρώτα παιδιά το 1980, παιδιά αγνοουμένων και πεσόντων. Έπειτα φιλοξενήθηκαν προσφυγόπουλα από την πόλη και επαρχία Αμμοχώστου, η σχολή Τυφλών, το Ίδρυμα Ιωάννου κι άλλα Ιδρύματα παιδιών με ειδικές ανάγκες, παιδιά διαβητικά από Κύπρο και Ευρώπη, από το Τσέρνομπιλ, την Βόρειο Ήπειρο. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΛΕΑ μαζί με άλλα μέλη του ΛΕΑ μαγείρευαν, τακτοποιούσαν και συνόδευαν τα παιδιά στη θάλασσα. Ευλογημένες, αξέχαστες ώρες. Κάθε καλοκαίρι η Παιδική Εξοχή Αγ. Νάπας φιλοξενούσε παιδιά με ειδικές ικανότητες από ιδρύματα. Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 20,000 παιδιά. 

Η λειτουργία της Παιδικής Εξοχής είναι έργο ζωής του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.

Ανέκαθεν η λειτουργία και συντήρηση του κέντρου γινόταν με εισπράξεις από διάφορες εκδηλώσεις του ΛΕΑ και εισφορές φίλων του. Επειδή υπήρξαν διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και του ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπήρχε κανένα εισόδημα λόγω της πανδημίας του COVID-19, η Παιδική Εξοχή αδυνατεί να συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο της, δεδομένων των τεράστιων αναγκών συντήρησης. 

Την παρούσα φάση λόγω της σημαντικότητας της άμεσης αποκατάστασης του κέντρου, καταβάλλεται προσπάθεια από το ΛΕΑ για επαναλειτουργία της Παιδικής Εξοχής με οικονομική ενίσχυση από εξωτερικούς παράγοντες. 

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου αγκάλιασε την προσπάθεια του ΛΕΑ για επαναλειτουργία και συνέχιση του κοινωνικού έργου της Παιδικής Εξοχής, με οικονομική ενίσχυση της και καλεί όλους όσους μπορούν, να συνδράμουν οικονομικά. 

  

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

HEADQUARTERS

Gladstonos 26A
Famagusta

PARALIMNI OFFICE

152, Georgiou Gourounia Ave
1st Floor, Office 3, 5281 Paralimni 

Tel.: +357 23829264 | Fax: +357 23829267 | Email: info@famagustachamber.org.cy

LIMASSOL OFFICE

Saint Andrew 339 2nd Floor
Office201
PO BOX 53124
3300 , Limassol

Tel.: +35725370165 | Fax: +35725370291 | Email: info@famagustachamber.org.cy

PIREAS OFFICE

Μέγαρο Ε.Β.Ε.Π. (4ος Όροφος),

Tel.: | Fax: | Email: info@famagustachamber.org.cy

Copyright © 2017 Famagusta Chamber of Commerce - All Rights Reserved | Developed and Hosted by Simplex - Cyprus Web Development, Cyprus Hosting