Γενικές Ειδήσεις Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023

Τελετή εγκαινίων της προσωρινής Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου

Τα εγκαίνια της προσωρινής Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου στο Δημοτικό Μουσείο  Αγίας Νάπας «ΘΑΛΑΣΣΑ» τέλεσε την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 η Α.Ε. Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρου κα. Αννίτα Δημητρίου. 
 
Η Πινακοθήκη είχε λειτουργήσει στον δεύτερο όροφο πάνω από την Βιβλιοθήκη της πόλης και σε αυτήν εκτίθεντο 71 πίνακες με έργα Κυπρίων ζωγράφων, αντιπροσωπευτικά της κυπριακής ζωγραφικής της περιόδου από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το 1970 και έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων. 
 
Στο πλαίσιο οικοδόμησης των δύο Κοινοτήτων, η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2020 επέστρεψε 219 έργα ζωγραφικής, από τα οποία τα 140 ήταν από τη Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου. Ως αντάλλαγμα, η ελληνοκυπριακή πλευρά επέστρεψε οπτικογραφημένο υλικό του ΡΙΚ πριν το 1970 που αφορούσε πολιτιστικές εκδηλώσεις της Κοινότητας τότε. 
 
Η λειτουργία της προσωρινής Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Αμμοχώστου αφού από τον Μάιο του 1959 που η Δημοτική Πινακοθήκη άνοιξε τις πόρτες της στο κέντρο της πόλης, άνοιξε και πάλι τις πύλες της μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 στις 18 Ιανουαρίου 2023. 
 
Η συλλογή των πινάκων της προσωρινής Δημοτικής Πινακοθήκης αριθμεί 181 έργα διάσημων Κυπρίων και Ελλαδιτών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων του Πολ Γεωργίου, του Στέλιου Βότση, Κάνθου, Κάσιαλου, Διαμαντή, Χριστόφορου Σάββα, Νίκου Νικολαΐδη, Μόραλη, Κόντογλου, Τσαρούχη, Χατζηκυριάκου - Γκίκα κ.α.
 
Η τελετή εγκαινίων αποτέλεσε μια διοργάνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αγίας Νάπας, του Δήμου Αμμοχώστου και του ιδρύματος Πιερίδη. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τραγούδια για την Αμμόχωστο από την Μαριάννα Χατζηχρήστου και από την Χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου, από φιλμάκια που προβλήθηκαν για την Αμμόχωστο και την Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου και χαιρετισμούς, ενώ η προσωρινή Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου παρουσιάστηκε από τον Επιμελητή της έκθεσης, κο. Ξένιο Συμεωνίδη.
 
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγ. Νάπας, ο κος. Χρίστος Ζαννέττου ανέφερε «Η εκτοπισμένη αυτή πολιτισμική κληρονομιά της Αμμοχώστου θα έχει από σήμερα το δικό της προσωρινό σπίτι και τη δική της φωνή μέχρι να επαναπατριστεί. Από τον τόπο αυτό η μνήμη θα στρέφεται στο παρελθόν. Μέσα από την τέχνη το πλέον καταφύγιο της ψυχής, μπορούμε να τροφοδοτούμε την μνήμα και να κρατούμε τον σηματοδότη της επιστροφής ζωντανό για εμάς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας. από αυτόν εδώ τον χώρο η πολιτιστική ζωή της Αμμοχώστου ξαναζωντανεύει και τα Αμμοχωστιανά έργα στέλνουν μηνύματα ενότητας, αδελφοσύνης, επανένωσης για μια ελεύθερη Κύπρο».
 
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Δρ. Σίμος Ιωάννου δε, δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του: «Μπορεί η υλική αξία αυτών των πινάκων να είναι ανεκτίμητη, αλλά για εμάς τους Αμμοχωστιανούς είναι ένα μέρος της ψυχής μας, το οποίο είναι κοντά μας τώρα, είναι το πνεύμα αυτό κοντά μας και θα το διατηρήσουμε μέχρι την ευλογημένη μέρα της επιστροφής». 
 
Δε θα μπορούσε να λείψει από αυτό το ιστορικό γεγονός το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου. Εκ μέρους του Επιμελητηρίου παρευρέθηκαν στην εκδήλωση από το Διοικητικό Συμβούλιο ο κος. Γιώργος Μαυρουδή, ο κος. Μιχάλης Βασιλείου, ο κος. Ανδρέας Φιλίππου, ο κος. Χριστάκης Παπαβασιλείου και η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου κα. Έλενα Μιχαηλίδη ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο κος. Τώνης Τουμαζής, Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ. 
 
Η δημιουργία εκθεσιακού χώρου μέσα στο μουσείο «ΘΑΛΑΣΣΑ» φιλοξενεί προσωρινά τη Δημοτική Πινακοθήκη της κατεχόμενης πόλης μας. Ευχή μας όπως τα έργα να επιστρέψουν σύντομα στην οδό Γωνίας 16ης Ιουλίου και Δημοκρατίας, Αμμόχωστος. 

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Κεντρικά Γραφεία

Γλάδστωνος 26 Α
Αμμόχωστος

Γραφείο Παραλιμνίου

Λεωφόρος Γεώργιου Γουρουνιά 152
1ος Όροφος , Γραφείο 3
5281 Παραλίμνι

Τηλ.: +357 23829264 | Φαξ: +357 23829267 | Ηλ. Ταχυδρομείο: info@famagustachamber.org.cy

Γραφείο Λεμεσού

Αγίου Ανδρέου 339 2ος Όροφος
Γραφείο 201
ΤΑΧ.ΘΥΡ 53124
3300, Λεμεσός

Τηλ.: +35725370165 | Φαξ: +35725370291 | Ηλ. Ταχυδρομείο: info@famagustachamber.org.cy

Γραφείο Πειραιά

Μέγαρο Ε.Β.Ε.Π. (4ος Όροφος),
Γεωργίου Κασιμάτη (τέως Λουδοβίκου) 1,
Πλατεία Οδησσού, Τ.Κ. 18531, Πειραιάς

Τηλ.: | Φαξ: | Ηλ. Ταχυδρομείο: info@famagustachamber.org.cy

Copyright © 2017 Famagusta Chamber of Commerce - All Rights Reserved | Developed and Hosted by Simplex - Cyprus Web Development, Cyprus Hosting