Γενικές Ειδήσεις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023

Έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Ο εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Οι εξαγγελίες έγιναν  στην Πανεπαρχιακή Συγκέντρωση για την ανάπτυξη της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Έργα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου  
----------------
Αναφερόμενος στα έργα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «σημαντικό έργο» τη μαρίνα Παραλιμνίου, όπου τα λιμενικά έργα υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2024 ενώ τα χερσαία έργα το καλοκαίρι του 2024. Ακόμα, είπε «ότι εντός του 2025 προγραμματίζεται η έναρξη εργασιών για την ανέγερση του νέου Γυμνασίου Παραλιμνίου, ενώ είναι σε εξέλιξη και της Παιδικής Λέσχης».

Πέραν αυτών, συνέχισε, «υπάρχουν έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 20 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει προϋπολογισμό μέσα από το πρόγραμμα «Θάλεια 2021 – 2027» και τα οποία μπορούν να αρχίσουν αμέσως, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τις απαιτήσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα "Θάλεια" για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα».

Τα έργα αυτά αφορούν, όπως εξήγησε, «την ανάπλαση στο κέντρο του Παραλιμνίου, τη δημιουργία Πολιτιστικής Αίθουσας στη Δερύνεια, τη δημιουργία Πολυλειτουργικού Πάρκου Αγίας Νάπας, το Γραμμικό Πάρκο στην Αχερίτου, την κατασκευή νέου αμφιθεάτρου στην Κοινότητα Αυγόρου, την ανάπλαση και την διαμόρφωση υπαίθριου χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμο Σωτήρας, την κατασκευή δημόσιου χώρου αθλοπαιδιών στην Κοινότητα Αχνας και την κατασκευή τοπικού παρακαμπτήριου οδικού δικτύου στην περιοχή «Καμινούδια» στον Δήμο Σωτήρας».

Ακόμα, συνέχισε ο Πρόεδρος, «στο Πρόγραμμα "Θάλεια" έχει ενταχθεί το υδατικό έργο Κοκκινόκρεμμος που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού. Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 29 εκατομμύρια ευρώ και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μόλις χθες έλαβε τις προσφορές για τον δεύτερο διαγωνισμό που αφορά την προμήθεια των σωλήνων και των εξαρτημάτων», είπε και σημείωσε πως «στις αρχές του 2024 θα προκηρυχθούν δύο νέες προσφορές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη νέα γενιά και είπε πως έχει ήδη δώσει οδηγίες για να αρχίσει η υλοποίηση του Κλειστού Κολυμβητηρίου στη Δερύνεια, η αναβάθμιση του αστικού κέντρου στο Φρέναρος και η συντήρηση του αθλητικού κέντρου στο Παραλίμνι. Πρόκειται, όπως είπε, «για τρία σημαντικά έργα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στην υγιή απασχόληση των νέων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, την προώθηση του αθλητικού τουρισμού στη περιοχή καθώς και άλλων δραστηριοτήτων οικονομικής φύσεως».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο θέμα της οδικής ασφάλειας τόσο των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής, για το οποίο, όπως είπε, «χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός, αφού είναι ένας σημαντικός πυλώνας» αφού πολλά από τα δυστυχήματα που γίνονται στην περιοχή οφείλονται στην κατασκευή των δρόμων.
Για αντιμετώπιση του προβλήματος του οδικού δικτύου, συνέχισε, «βρίσκονται σε εξέλιξη έργα βελτίωσης ύψους σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται να συνεισφέρουν στην αναβάθμιση της ασφάλειας στην περιοχή. Την ίδια στιγμή είμαστε σε διάλογο με τους διάφορους Φορείς της επαρχίας για τον προγραμματισμό επιπλέον έργων», είπε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη βελτίωση του δρόμου Λιοπετρίου – Αυγόρου, εκτιμημένης αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ και Δερύνειας – Φρενάρους, μήκους 3,5 χιλιομέτρων, ως έργα που «μπορούν να προχωρήσουν». 

Ακόμα αναφέρθηκε «στη βελτίωση του τμήματος του παλαιού δρόμου Λάρνακας – Αμμοχώστου, μήκους 1,5 χιλιομέτρου, έργο που άρχισε τον Μάιο του 2023 έναντι ποσού 1,123 εκατομμύριων ευρώ. Επίσης στον προϋπολογισμό του 2024 έχει συμπεριληφθεί το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ για να καλύψει τις δαπάνες του έργου».

Επίσης «ποσό ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι στον προϋπολογισμό του 2024, αφορά την περιοδική συντήρηση των δρόμων συνολικού μήκους 35 χιλιομέτρων, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Ακόμα είναι και η βελτίωση της Λεωφόρου Κάππαρη στο Παραλίμνι καθώς και άλλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και στόχος είναι να μην υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοσή τους».

Ο Πρόεδρος κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των δημόσιων μεταφορών τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους και είπε πως «πρέπει να αναβαθμιστεί και να ενδυναμωθεί. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για το θέμα και στόχος μας είναι η βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας με νέα λεωφορεία χαμηλών εκπομπών ρύπων, η παροχή διευκολύνσεων και πληροφόρησης μέσα στο λεωφορείο και η διεύρυνση σε τουριστικές περιοχές του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις πρωινές ώρες καθώς και η παροχή σύγχρονων στεγάστρων και στάσεων».

Πρόσθεσε ότι «η σύμβαση για την κατασκευή και τη συντήρηση νέων στάσεων και στεγάστρων έχει υπογραφεί και η επαρχία Αμμοχώστου είναι μέσα στις προτεραιότητες για την έναρξη εγκαταστάσεων των νέων στεγάστρων».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην προώθηση της ιστορίας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας αλλά και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος γενικότερα, σημειώνοντας ότι προωθούνται έργα όπως η ανακαίνιση του οκτατάξιου κτηρίου στην Κοινότητα Λιοπτερίου, η ανάπλαση της πλατείας στη Σωτήρα και η ανάπλαση του παραδοσιακού κέντρου Παραλιμνίου. Επίσης, όπως είπε, «ιδιαίτερης σημασίας είναι και η αναβάθμιση των υποδομών φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας και παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στο Λιοπέτρι και στο Παραλίμνι και όλα αυτά προχωρούν».

Σημείωσε ακόμα ότι και για τα 4 αυτά έργα «είμαστε στο τελικό στάδιο επίσπευσης των διαδικασιών στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος». Τις επόμενες μέρες θα προσεγγίσουμε τις Κοινότητες για να καθοριστεί από κοινού το χρονοδιάγραμμα, διευκρίνισε.

Ο Πρόεδρος κ.Χριστοδουλίδης ζήτησε επίσης από τους παρευρισκομένους «τη δική τους δέσμευση σ’ αυτή την προσπάθεια για την έγκαιρη υποβολή των απαραίτητων μελετών».

ΠΗΓΗ:KYΠΕ/ ΦΖ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Κεντρικά Γραφεία

Γλάδστωνος 26 Α
Αμμόχωστος

Γραφείο Παραλιμνίου

Λεωφόρος Γεώργιου Γουρουνιά 152
1ος Όροφος , Γραφείο 3
5281 Παραλίμνι

Τηλ.: +357 23829264 | Φαξ: +357 23829267 | Ηλ. Ταχυδρομείο: info@famagustachamber.org.cy

Γραφείο Λεμεσού

Αγίου Ανδρέου 339 2ος Όροφος
Γραφείο 201
ΤΑΧ.ΘΥΡ 53124
3300, Λεμεσός

Τηλ.: +35725370165 | Φαξ: +35725370291 | Ηλ. Ταχυδρομείο: info@famagustachamber.org.cy

Γραφείο Πειραιά

Μέγαρο Ε.Β.Ε.Π. (4ος Όροφος),
Γεωργίου Κασιμάτη (τέως Λουδοβίκου) 1,
Πλατεία Οδησσού, Τ.Κ. 18531, Πειραιάς

Τηλ.: | Φαξ: | Ηλ. Ταχυδρομείο: info@famagustachamber.org.cy

Copyright © 2017 Famagusta Chamber of Commerce - All Rights Reserved | Developed and Hosted by Simplex - Cyprus Web Development, Cyprus Hosting